Mat som får dig att må bra
Vad ska man äta för att må bra? Frågan har sysselsatt generationer av tränare, coucher och personal för all slags sjukvård och alla som är intresserade av hälsa och mat. En del anser att det är en kost som baseras mest på grönsaker som får oss människor att må bra. Andra menar att vi ska äta så varierat som möjligt. Och så har vi den klassiska tallriksmodellen, med halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel av den med pasta, ris eller potatis, och den andra fjärdedelen med kött, fisk eller någon annan proteinkälla.
Vad som får just dig att må bra är ju ganska individuellt. Det som får oss alla att må bra är i alla fall mat med mycket vitaminer, fiskolja, järn och mineraler, som finns i broccoli till exempel. En del tycker att den svenska husmanskosten är den bästa, och det är svårt att inte hålla med om den saken.
I generationer har svenskar ätit husmanskost
Den svenska husmanskosten har rötter ända sedan tiden som vi levde i ett bondesamhälle. Bönderna skulle ju ut på morgonen och sköta om sina djur; korna, grisarna eller hästarna. När man hade gett djuren det första fodret, var det sedan dags för att bygga staket, renovera taket, gräva eller mocka, eller vad det nu var som var viktigast för dagen. Därför behövde man en stadig frukost som oftast började med gröt. När det sedan var dags för lunch kanske man hade kokat potatis som åts med sill, korv eller köttbullar. Så förflöt dagarna och man åt allt det som djuren försåg en med; äggen från hönorna, fläsket från grisen, köttet från hönor och kycklingar, färsen från kon och så vidare. Det enda som fattades i husmanskosten var oftast grönsakerna, men de flesta vitaminer kom ju från rotfrukterna, äpplena och bären som är rika på C-vitamin.
Fortfarande populärt med svensk husmanskost
Fortfarande är det mycket populärt med svensk husmanskost, som ärtsoppa och pannkakor på torsdagar, laxsoppa, Wallenbergare, skomakarlåda och (för en del smålänningar) korv av Isterband eller (norrländsk) pölsa med potatis och inlagda rödbetor. Hit hör även kroppkakor som antingen är öländska eller norrländska, med potatisbullar med fläsk inuti. Den vanligaste rätten kanske ändå är pytti panna (även här) med inlagda rödbetor. Sedan finns det ju regionala varianter som till exempel ostkaka i Småland, spettekaka i Skåne, liksom gåsmiddag med svartsoppa, och kems i Härnösand och trakterna i Ångermanland.
Andra inlägg
- Hitta den perfekta förlovningsringen för ditt speciella tillfälle
- Bota frisörskräcken - Hitta en duktig frisör i Malmö för perfekt klippning
- Små och stora hundar har olika behov av hundfoder
- Välplanerad safari i Tanzania
- Mäklare i fantastiska Sundsvall gör säljarbetet lätt
- Behöver hemmet och du hjälp med hemstädning i Stockholm?
- Gör en hårborttagning på Östermalm och slipp rakhyveln
- Ta tillfället och anmäl dig till en hundkurs i Stockholm
- Här finns en cateringfirma som passar alla
- Att skaffa tandimplantat i Stockholm